برنج از نظر تنوع ژنتیکی غنی است و هزاران گونه در سرتاسر جهان رشد می کند و در حال حاضر هند خانه 6000 گونه است.
در اصل، هند تا سال 1970 بیش از 110000 گونه برنج داشت که در طول انقلاب سبز با تاکید بر کشت تککشتی و محصولات ترکیبی از بین رفت.
شلتوک در رنگ های مختلف از جمله قهوه ای، قرمز، بنفش و حتی مشکی موجود است.
انواع رنگارنگ برنج ایرانی درجه یک به دلیل فواید سلامتی ارزشمند در نظر گرفته می شود.
برنج صیقل نشده با سبوس آن نسبت به برنج سفید آسیاب شده یا صیقل داده شده دارای مواد مغذی بالایی است.
با این حال، مصرف کنندگان برنج ترجیح می دهند برنج سفید صیقلی مصرف کنند، علیرغم این واقعیت که برنج قهوه ای حاوی مواد مغذی ارزشمندی است.
تجزیه و تحلیل دقیق در مورد محتوای مواد مغذی برنج نشان می دهد که ارزش غذایی بسته به عوامل مختلفی مانند سویه یا تنوع (به عنوان مثال سفید، قهوه ای، قرمز و سیاه بنفش)، کیفیت مواد مغذی خاکی که برنج در آن کشت می شود، متفاوت است.
درجه آسیاب و روش تهیه قبل از مصرف.
منشا و گسترش برنج
Oryza sativa، گونه غالب برنج، عضوی از خانواده Poaceae است.
از نظر تاریخی، 10000 سال پیش برنج به طور گسترده در دره های رودخانه های جنوب و جنوب شرقی آسیا کشت می شد و اعتقاد بر این است که منشأ آن احتمالاً در هند بوده است.
اهلی شدن برنج در هند عمدتاً به تمدن دره سند نسبت داده می شود.
3000-1500 پیش از میلاد؛ با این حال، شواهد کشت برنج در هند با کشف دانههای برنج و سفالهای اولیه یافت شده در سایت لاهورادوا، اوتار پرادش، واقع در دشتهای میانی گنگ، به 4000 سال قبل کشیده شد.
برنج بسیار سازگار با محیط رشد خود است و این امر از این واقعیت مشهود است که در مناطق شمال شرقی چین در عرض جغرافیایی 53 درجه شمالی، در استوا در مرکز سوماترا، و در 35 درجه جنوبی در نیو ساوت ولز رشد می کند.
استرالیا. در هند، زیر سطح دریا در کرالا رشد می کند. بیشتر مناطق کشت برنج در سطح دریا یا نزدیک به آن و همچنین در ارتفاعات بالای 2000 متر در کشمیر وجود دارد.
امروزه برنج در تمام نقاط جهان به جز قطب جنوب کشت می شود.